Православ’я на хмельниччині.Особистий сайт.

| Реєстрація | Вхід
Вівторок, 16.04.2024, 20:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Слава Ісусу Христу
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Головна » 2009 » Жовтень » 4 » Види марновірства
Види марновірства
17:39

   Види марновірства (думка звичайної церковної  людини)

    Найбільш розповсюджене марновірство — віра у “ наврочення ”. Так званого “ недоброго ока ”  бояться як наречені, так і бізнесмени, котрі вважають, що розповідати про свою радість не варто, щоб не наврочити.

 

     Молоді мами, не віруючі у Бога, взагалі пояснюють усі хвороби їхніх немовлят “ зуроченням (вречення)”, мовляв, якась людина намагалась у колисочку заглянути чи свекруха недобре глянула... Марновірство це бере свій початок від древніх римлян-язичників. У них було навіть божество Фаскінус, яке їх захищало від очастого зла. А угоджували тому божеству тим, що коли хтось когось хвалив чи робив компліменти, то годилося спльовувати чи відговорюватись... Це марновірство досить вдало прижилося й на слов’янських територіях, навіть багатьом сподобалось. Навіть якщо сьогодні звернутись до будь-якого “ народного ” цілителя, він обов’язково скаже, що на людині вроки, та ще підкаже, хто їх навів (щоб потім роками мучитись непереборною ненавистю до вказаної людини). Однак одразу і заспокоїть, запропонувавши зняти їх методами “ народної ” медицини, якими він досконало володіє. Людям подобаються прості відповіді на складні запитання. І дійсно, як просто пояснити хвороби, невдачі, власні помилки, батьківську неспроможність тим, що хтось колись не так поглянув...

     Гадання за Біблією (де розгорнеться), а також вживання марновірних молитов та заклинань

Слово Боже та слова із церковних молитов ставити поряд із гадальними книжками чи картами взагалі недопустиме. У Слові Божому, в дусі якого складена більша частина церковних молитов, немає двозначних місць, які пояснювали б для людини бажане питання.

          Віра у домових, водяних, ліших та відьом і інших нечистих сил.

   Без сумніву, злі духи існують. І християнин не може не визнавати їх існування після багатьох свідчень про них у Слові Божому та із власного досвіду боротьби з ними. Однак віра у домових та боятись їх означає “у християнстві язичництвувати”.

          Віра у сни

  На сумнівні справи інколи підштовхують значення снів, хто їх розгадує. Хоча у Біблії вказується: віра у сни — безпечна та грішна справа.

  Не на всі сни варто звертати увагу. Більша частина снів — лише наслідок уяви людської. Якщо сни спонукають нас до добра й утримують від зла, то вважайте ці сни просто подарунком, що рятує вас.

Надмірна віра у передчуття та ознаменування від зустрічі

    Передчувати надзвичайну переміну в житті, а особливо смерть, людина може. Та переважно передчуття бувають оманливими, тому що властивість їх втрачена через гріхопадіння Адама, тому що вони походять часто від зніженого життя чи від бурхливої уяви. Дехто вважає, що зустріч з людиною, що несе порожні відра — нещаслива, понеділок для початку справ — тяжкий тощо. Якщо детально вивчити ці прикмети, то для багатьох марновірств знайдуться прості історичні чи живі практичні причини.

        Віра у те, що понеділок — нещасливий день

Сам по собі понеділок нічим не вирізняється з-поміж інших днів тижня. Хибно міркують, що у цей день не варто важливих справ починати — успіху не буде, грошей не позичати — цілий тиждень розходи будуть тощо. Таке твердження розвіє звичайне спостереження за людською поведінкою. Адже для тих, хто напередодні понеділка провів час у розгулі, то понеділок дійсно може стати тяжким для плідної праці, що саме собою розуміється.

     Віра у вже “ написану ” долю

   На жаль, перекручене розуміння про долю марновірні християни перенесли на єдиного істинного Бога, виправдовуючи тяжкі гріхи, посилаючись на волю Божу. Дехто упивається алкоголем і на запитання доброзичливих до нього людей говорить: “ Чи радий, що так роблю? Доля така вже моя, наказав мене Господь цією пристрастю до вина ”. Слід пам’ятати, що Бог не віднімає у людини даровану йому свободу, а Сам Господь дарує людям усе для спасіння та можливості вибору.

 

Ірина Буднякова

 

Переглядів: 1422 | Додав: Batan | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
УвагаГОЛОВНЕ МЕНЮ:
Наше опитування
Ваш відгук про сайт

Всього відповідей: 260
Діє з 16.06.2009

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz