Православ’я на хмельниччині.Особистий сайт.

| Реєстрація | Вхід
П`ятниця, 29.03.2024, 11:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Слава Ісусу Христу
Календар
Пошук
Головна » 2014 » Квітень » 29 » Як святкувати Паску в ці несвяткові для України дні? Інтерв'ю із прес-секретарем УПЦ о.Георгієм Коваленком.
Як святкувати Паску в ці несвяткові для України дні? Інтерв'ю із прес-секретарем УПЦ о.Георгієм Коваленком.
18:30

  Ми вступили у радісний простір свята Воскресіння Христового, однак наша країна переживає зовсім не радісний час. Як відзначати Пасху в ці дні — трагічні та буремні для нашого народу?

  Про це розповів у Пасхальному інтерв'ю для радіо «Ера» речник Української Православної Церкви протоієрей Георгій Коваленко.

Отче, Христос Воскрес!

– Воістину Воскрес!

«Напевне, в черговий раз Господь кого любить, того й карає»

Ось і зустріли ми свято свят для християнина. Знову на серці – Пасхальна радість, а в оселях панує Воскреслий Христос. Однак зовнішні питання, на жаль, залишаються дуже гострими. Це питання, пов’язані з майбутнім нашої країни, з єдністю – церковною, національною.

Отже, отче, як нам зустріти наше найбільше свято попри смуток від того, що коїться навколо нас сьогодні?

– Господь сказав: «Царство Моє не від світу цього». Він відкрив нам двері раю, двері Царства Небесного.

Але шлях до Царства Небесного Господь проходив через Голгофу. Тому, думаю, зараз ми якраз переживаємо справжнє розуміння християнського ставлення до життя. Тому що в нашому вшануванні Пасхи нерозривно поєднуються спогади і про хресні страждання, і про смерть, і про воскресіння Христове.

Коли ми вшановуємо хрест, співаємо: «Хресту Твоєму вклоняємося, Владико, і Святе Воскресіння Твоє славимо». Коли ми святкуємо Пасху, співаємо: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав». Тобто, жертовне служіння Христа – це Його шлях до Воскресіння.

Так само і ми у своєму житті йдемо хресною дорогою за Христом і також несемо хрест – хрест особистий, хрест народу, хрест держави.

Цього року, напевно, найбільш актуальним є гасло: «Христос Воскрес, воскресне й Україна!». А я б додав: так, воскресне Україна, якщо ми, її громадяни, будемо йти за Христом, не будемо піддаватися спокусам, підкорятися гріху, а служитимемо істині, праведності, будемо справжніми християнами. А справжній християн – одночасно і громадянин земного царства, і громадянин Царства Небесного. Це в нас має поєднуватися гармонійно.

Як у державному гімні співається: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…» Так от — ми готові покласти душу — за свободу в Христі, а тіло – за свободу нашої країни, й показати, що ми — козацького роду. А козаки були православними християнами і вільними людьми.

Напевно, в черговий раз Господь кого любить, того й карає. Він нагадує, що ми маємо розкрити моральні чесноти, маємо зробити правильний вибір і довести, що ми дійсно віримо у Воскресіння, що ми є справжніми християнами. І скласти цей іспит ми маємо «на відмінно».

Незважаючи на те, що в нас не все добре у суспільстві, є негаразди в країні, варто пам’ятати, що все завжди починається з нашого серця. Якщо в нашому серці Христос, Який воскрес із мертвих, якщо наше серце сповнене любові до Бога, то в ньому має зародитись та оселитися і любов до ближнього. А любов до ближнього, навіть до ворога, як учив Господь, якраз маємо демонструвати в ці Пасхальні дні.

«Християни — гідні громадяни держави: і служать їй, і моляться про неї»

Дуже часто християнам закидають, буцімто християнство – це релігія слабких людей. Мовляв: надто християнство пацифістичне для нашого суворого часу випробувань, коли людина мусить відповідати на виклики зовнішньої небезпеки. Що відповідати на подібні закиди?

– Мені згадалася відповідь Самого Спасителя на питання, яке Йому поставили: «Чи платити податки кесарю?» — «Віддавайте кесарю кесареве, а Богу – боже», - сказав Він.

Якщо перекладати ці слова на сучасну суспільно-політичну мову, то вони звучатимуть так: як громадяни країни ми маємо виконувати громадянський обов’язок, а як віруючі люди – ми повинні молитися. Тобто наше земне служіння має бути поєднане з молитвою. Про земну батьківщину та її захист не варто забувати, але й слід рухатися уперед до Царства Небесного.

Думаю, саме християни – гідні громадяни своєї держави, які в іншій людині, нехай вона навіть сповідує інакші принципи, бачать не ворога, а образ і подобу Божу. Тому що немає ворогів для нас. Для нас ворог – це гріх, для нас ворог – це диявол. Але, на жаль, є люди, які самі себе назвали нашими ворогами чи поводяться як вороги.

Церква вчить, що ми маємо любити грішника, а ненавидіти — гріх. Через те ми повинні відрізняти єдиновірця від тих людей, які живуть не за Божими законами, які порушують Божі Заповіді та намагаються служити земним богам – владі, грошам, гордині. Наша ж сила – у Христі. А якщо з нами Бог, то хто проти нас?...

Переглядів: 473 | Додав: Batan | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
УвагаГОЛОВНЕ МЕНЮ:
Наше опитування
Ваш відгук про сайт

Всього відповідей: 260
Діє з 16.06.2009

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz