Найбільш руйнівний і шкідливий наслідок споживання пива — хворе серце
або, як назвав його німецький лікар професор Болінгер, баварське «пивне
серце». Це виражається в розширенні порожнин серця, потовщенні його стінок,
некрозах у серцевому м'язі, зменшенні мітохондрій й т. ін. Ці зміни пов'язані з
наявністю у пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст
цього токсичного елемента в серцевому м'язі у тих, хто споживає пиво, набагато
перевищує допустиму норму. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в
стравоході й шлунку.
Існують
й інші фактори, що порушують роботу серця при пивному алкоголізмі.Це, перш за
все, великі порції пива як рідини, що поглинають любителі пива за один день, а
також насиченість пива вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, він швидко
переповнює кровоносні судини, що приводить до варикозного розширення вен і
розширення границь серця. Це — ще одна причина синдрому «пивного серця», а
також синдрому «капронової панчохи», коли серце провисає, стає в'ялим і погано
качає кров.
Вплив пива на гормони людини
Пиво містить ряд токсичних речовин, у тому числі й солі важких металів,
що викликають зміни в ендокринній системі. Так, в організмі чоловіків при
систематичному вживанні пива виділяється речовина, що пригнічує вироблення
чоловічого статевого гормону тестостерону. Хміль, що застосовується при
виготовленні пива, містить естрагони, подібні по своїх хімічних властивостях до
естрагеолу — жіночого статевого гормону. Таким чином, в організмі чоловіка
починають накопичуватися жіночі статеві гормони, що викликають у ньому істотні
зміни. Так, у чоловіків, що п’ють пиво, розростаються грудні залози, стає ширше
таз...
У жінок, що вживають пиво, зростає ймовірність захворювання на рак. Якщо
пиво п’є мати грудної дитини, то в дитини можливі епілептичні судороги.
Пивний алкоголізм
Про те, що існує пивний алкоголізм, відомо давно. І хоча в очах
обивателя він менш небезпечний, ніж винного й горілочний, наслідки його не менш
руйнівні. В XIX столітті англійці, борючись із алкоголізмом,вирішили витиснути
міцні алкогольні вироби пивом. Але незабаром їм довелося скасувати «пивний
закон», оскільки його введення лише збільшувало пияцтво. Перший рейхсканцлер
Німеччини Бісмарк як ніхто інший знав про шкідливі наслідки вживання пива і дав
наступне визначення пивному алкоголізму: «Від пива робляться ледачими, дурними
і неспроможними» (під терміном «неспроможними» малася на увазі імпотенція).
На підставі досліджень, проведених в 1985 р. у платних клініках Канади
шляхом зіставлення тих, хто п’є пиво зі споживачами інших алкогольних виробів було
визначено, що діагноз «пальпуюча печінка» найчастіше встановлюється в людей, що
систематично вживають саме пиво.
Дослідження, проведені в багатьох країнах, свідчать, що хронічний алкоголізмвід
вживання пива може розвиватися навіть швидше, ніж від міцних алкогольних
виробів. Хворі на пивний алкоголізм потраплять до лікарні у вкрай важкому,
запущеному стані, найчастіше з вираженим слабоумством і зниженням особистісної
оцінки.