• Суп з гарбузом: картоплю розварити, додати стільки ж гарбуза, стільки ж цибулі, зелень. Подавати.
• Суп з локшиною: багато цибулі, моркви. Локшину додати в кінці. Зелень в тарілки. Суп краще з'їсти відразу, поки локшина НЕ розкисла.
• Суп-пюре картопляний: розварити картоплю,
окремо розтерти в гладке пюре, з'єднати з картопляним відваром, додати
потовчений часник, кріп. Можна чорний перець. Подавати з грінками. Можна
додати трохи черемші замість часнику.
• Суп з крупами: розварити картоплю, додати
будь-яку крупу (гречку, рис, пшінки і т.д.), багато цибулі, моркву,
коріння на смак (петрушку, пастернак, селера). Часник, зелень - у
тарілки. Можна додати трохи томату.
• Французький суп: не розварювати картоплю,
але варити до готовності; зелений горошок (краще заморожений), або
кольорова капуста білокачанна, морква, цибуля. Можна додати поламану
спаржу. Зелень - у тарілки.
• Розсольник овочевий: картопля, рис, моркву
поварити, потім додати петрушку, ріпу (соломкою), цибулю-порей, солоні
огірки. Петрушку свіжу - в тарілки. Подавати з підсушеним хлібом.
Другі страви:
• Локшина з маслинами: будь-які макаронні
вироби відварити, промити холодною водою, додати туди сік від маслин,
нарізати самі маслини, томат або кетчуп типу "Верес - грибний соус",
часник або черемшу, базилік (сушений або свіжий). Коли можна, добре туди
додати рослинну олію, тертий сир. Замість локшини можна готувати зелену
квасолю.
• Тушкована картопля з горохом або грибами: 3
частини картоплі відварити до напівготовності, додати 4 частини різаної
кубиками моркви, 1 частина різаного коріння селери, варити півгодини,
потім 1 частина цибулі, 1 частина грибів (свіжих чи сушених відварених)
або гороху (будь-якого: свіжого, мороженого, сушеного і відвареного)
варити 5 хв. Зелень - у тарілки.
• Квасоля по-монастирськи: Квасолю відварити до напівготовності, всипати багато дрібно нарізаної цибулі, варити ще півгодини. Зелень - у тарілки.
• Тушкована капуста: Зтушити до пом'якшення 1
кг капусти, додати червоний мелений перець, 2 картоплі і тушкувати до
готовності. Влити 200г томатного соку. Наприкінці додати кріп. Можна
тушкувати з болгарським перцем.
• Капуста з грибами: Відварити гриби до
напівготовності, дрібно нашаткувати. Зтушити цибулю в невеликій
кількості грибного відвару, потім нашатковану капусту, додати червоний
перець, потім гриби. А з останків відвару зробити соус (борошно розвести
у відварі, додати прянощі, поварити до загустіння). Заправити готову
капусту соусом та зеленню.
• Салат з кукурудзою (горошком): відварити
картоплю в мундирі. Нарізати кубиками, додати дрібно нарізану цибулю
(краще зелену, можна черемшу), солоні (мариновані) огірки (кабачки) без
шкірочки, консервовану кукурудзу з соком (горошок). Додати трохи
маринаду від огірків, зелень. Можна з маслинами і соком від маслин.