15 листопада - 24 грудня(28 листопада - 6 січня н. ст.) Різдвяний піст.
Він випереджує собою свято Різдва Христового
за сорок днів, і називається також Пилиповим постом («Пилипівкою»), тому що
починається після 27 листопада - дня пам’яті апостола Пилипа. Різдвяний піст встановлений
для того,щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе каяттям,молитвою й
постом,щоб з чистим серцем,душею й тілом змогли благоговійно зустріти Сина,що
з’явився у світ Божий й щоб,крім звичайних дарунків і жертв, принести Йому наше
чисте серце й бажання слідувати Його навчанню.
Правила дотримання, запропоновані Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі,як і
в Петрівський піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло,
молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю Різдвяного посту
уставом забороняються риба, вино та єлей(олія),і дозволяється приймати їжу без
масла (сухоядіння) тільки після вечерні. В інші ж дні - вівторок, четвер,
суботу й неділю-дозволено приймати їжу з рослинним маслом. Риба під час Різдвяного посту
дозволяється в суботи,неділі й великі свята,наприклад,у свято Введення в храм
Пресвятої Богородиці,у храмові свята,якщо ці дні доводяться на вівторок або
четвер.Якщо ж свята випадають на середу чи п’ятницю, то дозвіл поста покладено
тільки на вино і єлей. З 2-го січня по 6 січня піст посилюється,і в ці дні
навіть у суботу й неділю риба не благословляється(окрім хворих).