Сухофрукти — корисний продукт. За умови що
їх не піддали могутній хімічній обробці, щоб продовжити термін придатності. Я
з`ясувала, чим можуть бути небезпечні сухофрукти і як уникнути небезпеки.
Будь-який дієтолог
скаже вам, що сухофрукти — корисний продукт. По-перше, в них багато клітковини,
яка стимулює травлення і обмін речовин. По-друге, мінералів і вітамінів вони
містять більше, ніж свіжі фрукти. У них багато калію (нормалізує кров`яний
тиск), заліза (покращує кровотворення), а також каротину і вітамінів групи В.
Всі вони важливі для нормальної роботи серця, мозку, нервової системи і м`язів.
Погано те,
що під час сушки концентрація цукрів у фруктах підвищується. Скажімо, в свіжих
абрикосах на 100 г доводиться 50 ккал, в куразі — вже 200-250. У сливах близько
60 ккал в 100 г, в чорносливі — 250. У винограді 70 ккал в 100 г, в родзинках —
280.
В принципі
цей цукор не такий вже страшний: за рахунок великої кількості клітковини
глікемічний індекс сухофруктів невеликий і не підвищує різко рівень глюкози в
крові. Справжня проблема в тому, що сухофрукти піддають інтенсивній хімічній
обробці, щоб добитися привабливого товарного вигляду і продовжити термін
зберігання.
Небезпека
№1: неприродно яскравий колір
«Зібрані
плоди абрикос і винограду обкурюють діоксидом сірки (сірчистий ангідрид, на
упаковці позначається як консервант Е220), — розповіла мені Надія Семенова,
творець інтернет-магазина продуктів, яка їздить до Узбекистану для закупівлі
сухофруктів і своїми очима спостерігала, як продукують курагу і родзинки. —
Після обробки газом курага набуває яскраво-оранжевого кольору, а родзинки (з
світлого винограду) стають янтарно-жовтими, неприродно золотистими, хоча
повинні бути темно-коричневими».
Крім того,
діоксидом сірки сухофрукти захищають від жучків і цвілі — після газової атаки
мікроорганізми і комахи втрачають до продукту інтерес.
Хоча
діоксиду сірки в сухофруктах небагато, Людмила Федотова, лікар-гастроентеролог
поліклініки Фінансової академії, вважає, що від вживання продуктів з ним краще
відмовитися.
«Діоксид
сірки токсичний, — говорить вона. — Він добре розчиняється у воді і утворює в
шлунку сірчисту кислоту, яка руйнує слизисті оболонки травної системи. Особам
із захворюваннями ШКТ я б радила повністю відмовитися від таких продуктів. Крім
того, ця речовина може стати сильним алергеном для астматиків».
Як себе
убезпечити: запам`ятайте, якісні сухофрукти, як правило, мають малопривабливий
вигляд. Вони темні, зморщені, з пилом. Дуже яскравий колір у кураги, родзинок,
сушеної вишні говорить про те, що їх, швидше за все, обробили діоксидом сірки
або харчовим фарбником. Перед вживанням замочіть сухофрукти на 10–15 хвилин у
воді кімнатної температури, а потім ретельно промийте під краном.
Небезпека
№2: дивний присмак
«Висушити
сливові плоди природним способом, в тіні або на сонці, достатньо складно, вони
швидко прокисають, — розповідає Надія Семенова. — Тому їх сушать прискореним
способом в газових або бензинових печах при високій температурі. Чорнослив,
курага, родзинки на виході набувають присмаку бензину, шкірка тріскається, на
ній осідають канцерогени, а вітаміни і ферменти всередині гинуть».
Як себе
убезпечити: купуючи сухофрукти, гарненько принюхайтеся. Запах бензину, диму
наводить на підозри. Сильно потріскані сухофрукти — брак. Купуйте фініки з
кісточками, родзинки і чорнослив з плодоніжками. Такі плоди краще зберігають
корисні речовини.
Небезпека
№3: дивний блиск
Ще одна
проблема з чорносливом — його часто вимочують в рослинній олії низької якості
або обробляють гліцерином. «Це робиться для того, щоб додати ягодам апетитного
блиску і м`якості, — говорить Ярослава Кирюхіна, власниця сімейної лавки
натуральних продуктів і медової пасіки в Підмосков`ї. — А кавовий відтінок
свідчить про те, що чорнослив обшпарювали кип`ятком, що позбавляє його
вітамінів».
Як себе
убезпечити: у магазині прагніть купувати сухофрукти в прозорій упаковці — так
ви відразу зможете оцінити колір кураги, підозрілий блиск чорносливу або
родзинок.
jv.ru
|